Η Ιστορία της Μάσκαρα
Την χρησιμοποιείτε καθημερινά και βάφετε τις βλεφαρίδες με αυτήν, αλλά ξέρετε την προέλευσή της; Η μάσκαρα, ως θέμα του άρθρου, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καλλυντικά, από την αρχαιότητα. Κάθε νεσεσέρ το έχει μέσα.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η μάσκαρα υπήρχε ήδη στην αρχαιότητα. Ακόμα και εκείνες τις εποχές, οι γυναίκες ανησυχούσαν πολύ για την εμφάνισή τους. Ζωγράφιζαν τα σώματα τους με διάφορες βαφές ή έκαναν λουτρά γάλακτος, όπως η Κλεοπάτρα. Οι περισσότεροι έχουν δει τις τοιχογραφίες των πυραμίδων που παρουσιάζουν άνδρες και γυναίκες με έντονα βαμμένα μάτια. Ποια ήταν η σύνθεση των αρχαίων μάσκαρα; Σίγουρα, οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν μόνο φυσικές ουσίες. Η απόχρωση ήταν φτιαγμένη από άνθρακα ή αιθάλη. Στη συνέχεια, η χρωστική ουσία συνδυαζόταν με νερό, μέλι ή έλαιο, καθώς και άλλα συστατικά που έκαναν τις βλεφαρίδες πιο σκληρές
Η πρώτη μάσκαρα, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιούμε σήμερα, δημιουργήθηκε στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’60. Ο δημιουργός της ήταν ο Eugene Rimmel. Η σύνθεση του προϊόντος αποτελούνταν από βαζελίνη και άνθρακα σε σκόνη. Οι μάσκαρα που παρήχθησαν αργότερα περιλάμβαναν νιφάδες σαπουνιού και μαύρο χρώμα. Αυτές οι μάσκαρα είχαν στέρεα μορφή και πωλούνταν σε θήκες. Επιπλέον τα προϊόντα αυτά συνοδεύονταν από μια ειδική χτένα, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται σήμερα για το χτένισμα των φρυδιών. Αυτά τα καλλυντικά χρησιμοποιήθηκαν από σταρ του σινεμά όπως η Pola Negri, η Greta Garbo ή η Marlene Dietrich.
Η Helena Rubinstein είναι αυτή που σχεδίασε την πρώτη έκδοση της μάσκαρα, περίπου όπως είναι σήμερα. Ήταν ρευστή και συσκευασμένη σε σωληνάριο. Έμοιαζε με οδοντόκρεμα παρά με καλλυντικό για βλεφαρίδες. Το προϊόν συνοδευόταν από ένα ειδικό βουρτσάκι, το οποίο άλλαξε πολλές φόρες, μέχρι να πάρει την τελική του μορφή, που γνωρίζουμε σήμερα.
Η σημερινή μάσκαρα έχει λίγο κοινά στοιχεία με τις μάσκαρα της αρχαιότητας και των 60s. Η σύνθεση, τα χρώματα και το βουρτσάκι έχουν αλλάξει δραστικά από τότε. Σήμερα, οι εταιρείες καλλυντικών θέλουν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, επομένως, γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και πιο περίπλοκων προϊόντων μάσκαρα. Οι καινοτομίες γίνονται στη σύνθεση, στις συσκευασίες και στα απλικατέρ. Σήμερα κανείς δεν χρησιμοποιεί φυσικές ουσίες ως συστατικά της μάσκαρα. Αυτά τα συστατικά έχουν αντικατασταθεί με, για παράδειγμα, κολλαγόνο, πρωτεΐνες ή κηραμίδια. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που δεν έχει αλλάξει. Οι βλεφαρίδες βαμμένες με μάσκαρα εξακολουθούν να φαίνονται υπέροχες.